Materiale Guide

Bærekraftig Materiale

...bør være produsert på en måte som ikke skader folk eller miljø. Det burde heller ikke gjøre skade i bruksfasen, eller når det en gang er utslitt og må kastes. Jo mindre etterbehandling stoffet har gjennomgått, jo bedre vil det være miljømessig. Ublekede og ufargede stoffer er oftest mindre miljøbelastende enn farget.

 Materiale du burde unngå:

  • Polyestere, nylon og akryl: Er kunstige fibre laget av petrokjemiske stoffer som blir absorbert av deg som brukers hud. Disse fibrene brytes ikke ned når de er laget av plast og skaper tonn med forurensning. 
    Obs! Noen ganger kan det være en liten prosent av nylon eller polyester blandet inn i et plagg for at plagget skal få bedre kvalitet og dermed vare lenger. Det hjelper ingen at plagget er 100% naturlig om det ikke er brukende mer enn noen få ganger.
  • Nylon: Nylonproduksjon skaper lystgass, en farlig klimagass.
  • Rayon: Et syntetisk fiber laget av tremasse som er behandlet med farlige kjemikalier. Produksjonen av rayon er med på å ødelegge eldgamle skoger for å gi plass til massevirkeplantasjer.

Materiale du burde velge:

Økologisk Bomull

Mens konvensjonell bomull øker presset på lokale vannressurser fra kunstig vanning, er økologisk bomull for det meste vannet med regnvann.
Fordeler med økologisk bomull:

Reduserer miljøavtrykk
Reduserer presset på lokale vannkilder (80% kommer fra regn)
Tryggere og bedre for bøndene(blir blant annet ikke eksponert for kjemikalier) 

Lær mer om Økologisk bomull på aboutorganiccotton.org

Lin 

Lin er et naturlig stoff som kommer fra linplanten. Linplanter vokser i kjølige, fuktige omgivelser og kan ikke overleve i ekstrem varme. Lin kan derfor dyrkes og høstes i Europa. Det trengs lite vann for at at lin skal vokse, så lenge ikke hetebølger ødelegger sesongen. 


Fordeler med lin er at det er varmt om vinteren og kjølig om sommeren. Lin blir også veldig fort mykt og behagelig ved bruk. Sammen med hamp er den biologisk nedbrytbar - så lenge harde kjemikalier blir holdt utenfor prosessen.

Hamp

Hamp er en plante i slekt med cannabisplanten. Den er naturlig motstandsdyktig mot de fleste skadedyr og vokser veldig lett. Som et resultat trenger den ikke kjemikalier og den har praktisk talt ikke noe ugress eller insektfiender.  I tillegg er planten en utmerket kilde til oksygenproduksjon. Med hver vekstsyklus fornyes jorda og kommer tilbake fra 60-70% av næringsstoffene den tar. 

Fordele med Hamp

    • Et sterkt og holdbart stoff som ikke irriterer huden din

Ull

Ull er hår fra dyr som sau, geit, lama, alpakka, kamel, kanin eller andre dyr. Ull er et animalsk, naturlig fiber. 

Ull krever mindre vannforbruk å produsere, ettersom det kommer fra en fornybar kilde. I tillegg vil et ullplagg vare lenger, ettersom det er selvrensende og ikke behover å vaskes så ofte. 

Ull er temperaturregulerende, selvrensende, flammehemmende og krøller ikke så lett. 

 

ECOVERO™

Det nye bærekraftige alternativet til viskose.

- EcoVero er laget av bærekraftig trevirke fra kontrollerte kilder som enten er FSC eller PEFC sertifisert i Europa, istedenfor bambus eller eukalyptus som ofte brukes i normal viskoseproduksjon.

- Under produksjon forårsaker faktisk EcoVero 50% mindre utslipp og bruker mye mindre energi og vann, sammenlignet til vanlig viskose.

- 60% av EcoVero produseres i Østerrike og er helt transparent om sin produksjon. Resten produseres i Kina hvor det følges strenge standarder og retningslinjer.

 

Tencel

TENCEL® er et merkenavn for en fiber som også kalles lyocell, produsert av Lenzing AG-selskapet. Tencel er et bærekraftig stoff, regenerert fra trecellulose. Det ligner på rayon og bambus, begge regenererte stoffer. Imidlertid er Tencel en av de mest miljøvennlige regenererte stoffene, av flere grunner. Tencelfibre dyrkes bærekraftig.

Tencel er hentet fra eukalyptustrær som dyrkes på gårder uten genetisk manipulering, vanning eller sprøytemidler. Disse skogene og massen produsert for Tencel har fått Forest Stewardship Council (FSC) -sertifisering om at produktene kommer fra sosialt og miljømessig ansvarlig skog. Det europeiske programmet for godkjenning av skogsertifisering har også godkjent Tencels oppdrettpraksis som bærekraftig. Tencel eliminerer de negative miljøpåvirkningene av tradisjonell fiberforedling ved å bruke nye bærekraftige teknologier.