6 tips for å finne ut om plagget er bærekraftig

Skal du handle en annen plass enn hos oss og lurer på hvordan du skal vite om plagget er laget på en bærekraftig måte? Vi har listet noen tips som kan hjelpe deg. 

Først og fremst; Vintage og second hand er alltid bærekraftig! Om du handler brukt, trenger du ikke å tenke på hvilket materiale plagget er laget av eller hvordan det er produsert. Vi heier på kjøp av klær som har hatt en eller flere eiere før! 

Sannheten er at det er alltid vil være en påkjenning for miljøet å produsere noe nytt, men det er mulig å redusere denne belastningen på kloden med å velge motemerker som er bærekraftig. Vi har listet 6 tips til hvordan du kan finne ut om produktet du skal kjøpe er bærekraftig(ere).

Og du, husk at dette er bare ment som en guide og er ikke regler du må følge. Vi ønsker å bidra med forståelse og bevisstgjøring. Vi ønsker ikke å bidra til skyld og skam.

 1. Vær obs på hvilket land produktet er laget i
  Mange motemerker velger å produsere varene sine i fattigere land for å kunne bruke billig arbeidskraft. Eksempler kan være Kina, Bangladesh, Vietnam e.l. Det positive med dette er at det skapes arbeidsplasser til menneskene i disse landene. Det kan også være fabrikker i fattigere land som oppfyller verdige standarder og krav.  Det negative kan være at arbeiderene jobber under farlige forhold(fysisk og psykisk) og får lønninger som ikke er levbare. 

  Det er en lang historie om motehus som bruker fabrikker med både barnearbeidere og ekstremt dårlige arbeidsforhold. Motehusene fraskriver seg ansvaret og skylder på at "de ikke visste".

 2. Sjekk materialet
  Inni plagget henger det alltid en lapp med vaskeanvisning. Der står det også hva plagget er laget av. Se etter materialer som er fornybar slik som Lin, hamp, tencel eller silke. Organisk bomull er også bra! Les om de ulike materialene her..


 3. Tenk over fargen på produktet
  Mange farger som er brukt i klærne våre er veldig giftig! Dessverre er det vanskelig for meg og deg å vite fargen på varen sin opprinnelse, så hvis motemerket påpeker at fargen er naturlig er det et STORT PLUSS!

 4. Handle av norske produsenter, men sjekk også …
  Ved å handle av norske produsenter bidrar du til redusert CO2 utslipp som kommer av å frakte produkter via f.eks fly eller båt. MEN, det er ikke dermed sagt at produktet er produsert på en bærekraftig måte bare fordi det er en norsk produsent. Se om du finner mer informasjon om hvordan de produserer varene, eller se etter sertifiseringer(eget punkt lenger nede)

 5. Gjør research på nett
  Du kan komme langt med et googlesøk. Det finnes mange nettsider og rapporter som skriver om hvilke varemerker som er bærekraftig. Et positivt tegn er hvis motehusene er åpen om hvordan de produserer varene og hele deres verdikjede.

 6. Se etter sertifiseringer
  Ofte har bedrifter en side om samfunnsansvar, bærekraftighet eller logoer som viser at de er sertifisert. Du finner gjerne en link til dette nederst i deres footer på hjemmesiden/nettbutikken. Det finnes en rekke ulike sertifiseringer, så gjør deg gjerne kjent med hva de ulike betyr. Les om de ulike sertifiseringene her...

Legg igjen en kommentar

Vi godkjenner alle kommentarer før de vises offentlig